Ελίζα
Ξένια Καλογεροπούλου
Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Χορογραφίες: Ισίδωρος Σιδέρης Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης Στίχοι τραγουδιών: Μαριανίνα Κριεζή Σκηνικά – Κοστούμια – Σχεδιασμός προβολών: Γιάννης Κατρανίτσας Ηχοληψία – Φωτισμοί: Δημήτρης Κοκολινάκης Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμαή Ουζούνη Βοηθός ενδυματολόγου: Βαγγέλης Καμπέρης Κατασκευή κοστουμιών: Φούλη Βουτσά
Ηθοποιοί:

Τριαντάφυλλος Δελλής, Μάριος Ζαρδαβάς, Αίγλη Κατσίκη, Τάσος Μπαρνιαδάκης, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Νίκος Ορτετζάτος.

Λίγα λόγια για το έργο

Μια περιπετειώδης ερωτική ιστορία,

εμπνευσμένη από το έργο του ελισαβετιανού συγγραφέα

Τόμας Χέυγουντ «Η ωραία κοπέλα από τη Δύση».

Πλύμουθ, 1600. Η Ελίζα που δουλεύει σε μια ταβέρνα, είναι ερωτευμένη μ’ έναν αξιωματικό του ναυτικού, τον Πάτρικ. Κάτω απ’ τον ίσκιο μιας ανθισμένης κερασιάς, αποχαιρετά τον αγαπημένο της, που φεύγει για την Αφρική. Ο καιρός περνάει, η κερασιά χάνει τα φύλλα της, σκεπάζεται με χιόνια, αλλά ο Πάτρικ δεν γυρίζει πίσω. Αναγγέλλουν στην Ελίζα τον θάνατο του. Εκείνη όμως αρνείται να πιστέψει ότι δεν είναι ζωντανός κι αποφασίζει να πάει να τον βρεί. Ναυλώνει ένα καράβι και ξεκινάει για την Αφρική, παρέα με τρεις πιστούς φίλους και τον πράσινο παπαγάλο της που λέει συνεχώς τη μοναδική λέξη που ξέρει: «Πάτρικ». Μετά από μια ναυμαχία με την ισπανική Αρμάδα, η Ελίζα διασταυρώνεται με τον Πάτρικ, αλλά πάλι οι δρόμοι τους χωρίζουν. Ξεσπάει μια καταιγίδα. Το καράβι βυθίζεται. Ένας πειρατής σώζει την Ελίζα και την πουλάει σκλάβα στον Αζελάχ που βασιλεύει στην Μπαφούρα της Μαυριτανίας. Ο Αζελάχ την ερωτεύεται και θέλει να την παντρευτεί. Εκείνη κατορθώνει να καθυστερήσει τον γάμο για ένα χρόνο. Στο διάστημα αυτό συναντά πρώτα τον χαμένο της παπαγάλο, ύστερα τους τρείς φίλους της και τελικά τον αγαπημένο της. Ακολουθούν νέες περιπέτειες που έχουν αίσιο τέλος. Κι έρχεται η στιγμή που ο Πάτρικ παίρνει την Ελίζα από το χέρι, την πάει στην κάμαρα της, και «κλείνουνε την πόρτα». Κι ο παπαγάλος που έμεινε απ’ έξω, περίλυπος, έχει μάθει τώρα μια καινούργια λέξη: «Ελίζα!».

Σημείωμα Ξένιας Καλογεροπούλου

H Ελίζα μου έχει χαρίσει στιγμές έντονης συγκίνησης και απίστευτης χαράς. Όσα έργα και να γράψω ακόμη, πάντα θα έχει μιά ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και πάντα θα παρακολουθώ με λαχτάρα τα «ταξίδια» της. Χαίρομαι λοιπόν ιδιαίτερα που το έργο επιλεχτηκε για να γιορτάσει το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης τα 30χρονά του και θα παιχτεί το χειμώνα στο θέατρο «Ολύμπιον» και σε περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα. Εύχομαι ο χειμώνας αυτός να περάσει ζεστά και χαρούμενα τόσο για το θίασο όσο και για τους θεατές και ελπίζω να θυμούνται όλοι τους γλυκά την Ελίζα και μετά απο χρόνια.

Ξένια Καλογεροπούλου

Οκτώβριος 2013

 

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία – Χορογραφίες: Ισίδωρος Σιδέρης
  • Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
  • Στίχοι τραγουδιών: Μαριανίνα Κριεζή
  • Σκηνικά – Κοστούμια – Σχεδιασμός προβολών: Γιάννης Κατρανίτσας
  • Ηχοληψία – Φωτισμοί: Δημήτρης Κοκολινάκης
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμαή Ουζούνη
  • Βοηθός ενδυματολόγου: Βαγγέλης Καμπέρης
  • Κατασκευή κοστουμιών: Φούλη Βουτσά

 

Comments are closed.