Αίθουσα “Ολύμπιον”
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Πλ. Αριστοτέλους 10 Θεσσαλονίκη 54623
Τηλ. : 2310 222299 – 6944 620610
info@neotheatro.gr  &  www.neotheatro.gr


Το Νέο Θέατρο επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ

«Το Γιατί των παιδιών φέρνει την Ελπίδα» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου
από το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει προγραμματίσει δράσεις και πολιτισμικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 2019.

Η βελτίωση και η ανάπτυξη της σχέσης παιδιών με τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και τα πολιτιστικά αγαθά, προωθείται μέσω της στήριξης δράσεων και προγραμμάτων που θα φέρουν τις νεότερες ηλικίες κοντά σε δημιουργικές ομάδες, θα τις εξοικειώσουν με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, και θα κινητοποιήσουν τη φαντασία, το βίωμα και τη συμμετοχή τους.

 

Το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης επιχορηγείται και συμμετέχει σ’ αυτές τις δράσεις παρουσιάζοντας σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα βασισμένο στο παραμύθι  «Το Γιατί των παιδιών φέρνει την Ελπίδα» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.

Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος έχει κάνει η Ιωάννα – Μαρκέλα Χαλκιά. Στο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα συμμετέχουν οι Γιώργος Γκρίνιας, Άννα Ευθυμίου, Μάρα Μαλγαρινού, Γιώργος Μιχαλάκος, Σταυριάννα Παπαδάκη, Βλάσης Παπακωνσταντίνου.  

 

Κάθε λέξη, λένε οι ποιητές, έχει τη δική της ζωή. Την πιο παράξενη όμως έχει η λέξη «Γιατί», επειδή σε αυτήν κρύβεται όλο το παράπονο των ανθρώπων. Σε αυτή την ιστορία το «Γιατί» είναι ένα τσαλακωμένο λήμμα που ξέφυγε από το ανοιχτό παράθυρο ενός μεγάλου εκδοτικού οίκου, για να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Θα γνωρίσει κι άλλα λήμματα που περιέχονται στο λεξικό και θα τα ρωτήσει τα δικά τους «Γιατί». Μαζί με αστερόσκονη ελπίδας θα δώσει μόνο μία απάντηση στα «Γιατί»: πως ο κόσμος αυτός έχει μία ελπίδα να διορθωθεί και αυτή είναι μόνο τα ίδια τα παιδιά.

 

Βασικός στόχος του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος είναι η επαφή των παιδιών με τον πολιτισμό και κατ’ επέκταση με μια άλλη μορφή της θεατρικής τέχνης που ξεπερνά τα στενά όρια μιας θεατρικής παράστασης. Μέσα από δραστηριότητες τα παιδιά θα ανακαλύψουν την καλλιτεχνική δημιουργία, θα μάθουν να συμμετέχουν αρμονικά σε ένα ομαδικό πλαίσιο και με την βοήθεια της φαντασίας μέσα από μια βιωματική διαδικασία θα ανακαλύψουν καλύτερα τον εαυτό τους.