Το «Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης» είναι καλλιτεχνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 1983. Κύρια δραστηριότητά του είναι η παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων για νέους, παιδιά και ενήλικες στην έδρα του, σε πόλεις της Βόρειου Ελλάδος και στις παραμεθόριες περιοχές.

Με τις 37 θεατρικές παραγωγές που ανέβασε μέχρι σήμερα πραγματοποίησε περισσότερες από 4450 παραστάσεις από τις οποίες οι 850 δόθηκαν σε επαρχιακές πόλεις της Βορείου Ελλάδος και σε περιοδείες σε όλη την χώρα.

Έχει οργανώσει δύο θεατρικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέματα θεάτρου για παιδιά, πέντε εκθέσεις παιδικού βιβλίου και σειρά διαλέξεων και ημερίδων θεατρικών συγγραφέων με την συμμετοχή  κοινού.

Κύριος στόχος των επιλογών του ρεπερτορίου του, είναι το ανέβασμα θεατρικών έργων Ελλήνων συγγραφέων και η απασχόληση και η παροχή δημιουργικών δυνατοτήτων σε νέους καλλιτέχνες.

Μέσα από το ρεπερτόριό του, το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης επεδίωξε συστηματικά να φέρει σε επαφή τους μικρούς θεατρόφιλους με συγγραφείς όλων των εποχών, αλλά και με διαφορετικά είδη θεάτρου. Από τον Αριστοφάνη, το Σαίξπηρ, το Μολιέρο, την Κομέντια ντελ Άρτε και το «Μαύρο Θέατρο» μέχρι τους σύγχρονους συγγραφείς Ευγένιο Τριβιζά, Μίχαελ Έντε, Ντέιβιντ Γουντ, Ξένια Καλογεροπούλου, Θωμά Μοσχόπουλο, Βαγγέλη Ηλιόπουλο, Μαρία Παπαγιάννη, Πηνελόπη Δέλτα.

Με το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης συνεργάστηκαν:

–     Οι σκηνοθέτες:

Σίμος Κακάλας, Κωνσταντίνος Ρήγος, Ανδρέας Βουτσινάς, Ισίδωρος Σιδέρης, Γιάννης Ρήγας, Στέλιος Γούτης, Γιάννης Φλερύ, Κυριάκος Αργυρόπουλος.

–     Οι σκηνογράφοι:

Γιάννης Κύρου, Σάββας Χαρατσίδης, Γιώργος Ανεμογιάννης, Κώστας Αρώνης, Γιάννης Πρώιος, Λέα Κούση, Πέτια Βασίλιεβα, Γιάννης Κατρανίτσας, Ολυμπία Σιδερίδου, Χρύσα Μάντακα, Χρήστος Μπρούφας, Νατάσα Ψάρρη, Stephen West, Κατερίνα Μηλιαρέση, Πένη Ντάνη, Svila Velichkova.

–     Οι μουσικοσυνθέτες :

Θάνος Μικρούτσικος, Θοδωρής Οικονόμου, Γιώργος Χριστιανάκης, Κώστας Βόμβολος, Λουκιανός Κηλαϊδόνης, Γιώργος Κατσαρός, Γιάννης Μπαρούτας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Τσαγκάρης,  Γιούρι Στούπελ, Γιώργος Βασικαρίδης.

–     Οι χορογράφοι :

Ισίδωρος Σιδέρης, Αμάλια Μπένετ, Κώστας Γεράρδος, Γιάννης Φλερύ, Κατερίνα Αντωνιάδου, Αναστασία Θεοφανίδου.

–     Οι μεταφραστές :

Κωστής Κολώτας, Πέτρος Μάρκαρης.

–   Οι video artists :

Στάθης Μήτσιος, Βασίλης Κεχαγιάς, Γιάννης Πειραλής, Θανάσης Τότσικας.

history-image

Το Νέο Θέατρο έχει αναγνωρισθεί με δύο  κοινές  αποφάσεις  των  Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών ως Ν.Π.Ι.Δ που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς  ( Φ.Ε.Κ.389/93και1141/98).