Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης – Λίγα λόγια για τον φορέα

 

Το «Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης» είναι καλλιτεχνική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Ιδρύθηκε το 1983 και κύρια δραστηριότητά του είναι η παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων για νέους, παιδιά και ενήλικες στην έδρα του, σε πόλεις της Βόρειου Ελλάδος και στις παραμεθόριες περιοχές.

Με τις 42 θεατρικές παραγωγές που ανέβασε μέχρι σήμερα πραγματοποίησε περισσότερες από 4863 παραστάσεις από τις οποίες οι 945 δόθηκαν σε επαρχιακές πόλεις της Βορείου Ελλάδος και σε περιοδείες σε όλη την χώρα και το εξωτερικό. Έχει οργανώσει δύο θεατρικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέματα θεάτρου για παιδιά, πέντε εκθέσεις παιδικού βιβλίου, σειρά διαλέξεων και ημερίδων θεατρικών συγγραφέων και καλλιτεχνών με την συμμετοχή κοινού, θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα, ψηφιακές δράσεις και δύο κύκλους δωρεάν online θεατρικών παραστάσεων.

Το Νέο Θέατρο συμμετείχε το 2022 στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», όπου ήταν αφιερωμένος στα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και παρουσίασε «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» της Ελένης Δικαίου στην Αρχαία Ζώνη το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022. Η συγκεκριμένη παράσταση μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της στο πλαίσιο του θεσμού συνέχισε το ταξίδι της κατά την χειμερινή θεατρική περίοδο 2022 – 2023, στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Ολύμπιον» και σε περιοδεία.

Κύριος στόχος των επιλογών του ρεπερτορίου του, είναι το ανέβασμα θεατρικών έργων Ελλήνων συγγραφέων και η απασχόληση και η παροχή δημιουργικών δυνατοτήτων σε νέους καλλιτέχνες.

Μέσα από το ρεπερτόριό του, το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης επεδίωξε συστηματικά να φέρει σε επαφή τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους θεατρόφιλους με συγγραφείς όλων των εποχών, αλλά και με διαφορετικά είδη θεάτρου. Από τον Αριστοφάνη, το Σαίξπηρ, το Μολιέρο, την Κομέντια ντελ Άρτε και το «Μαύρο Θέατρο» μέχρι τους σύγχρονους συγγραφείς Ευγένιο Τριβιζά, Μίχαελ Έντε, Ντέιβιντ Γουντ, Ξένια Καλογεροπούλου, Θωμά Μοσχόπουλο, Βαγγέλη Ηλιόπουλο, Μαρία Παπαγιάννη, Ελένη Δικαίου, Πηνελόπη Δέλτα, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Μενέλαο Λουντέμη & άλλους.

Το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, ύστερα από έλεγχο των δραστηριοτήτων του, έχει αναγνωρισθεί με δύο κοινές αποφάσεις των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών ως Ν.Π.Ι.Δ που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς (Φ.Ε.Κ.389/93 και 1141/98).

Το Νέο Θέατρο με 39χρονη αδιάλειπτη παρουσία στο χώρο του παιδικού και νεανικού θεάτρου όλα αυτά τα χρόνια έχει ανεβάσει 42 θεατρικές παραγωγές εκ των οποίων:

  • 26 ήταν έργα Ελλήνων συγγραφέων
  • 4 ήταν έργα που γράφτηκαν ειδικά για το Νέο Θέατρο
  • 7 ήταν οι νέες μεταφράσεις έργων ειδικά για το Νέο Θέατρο
  • 9 έργα παρουσιάστηκαν πρώτη φορά από το Νέο Θέατρο

Με το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης συνεργάστηκαν:

–     Σκηνοθέτες:

Σίμος Κακάλας, Κωνσταντίνος Ρήγος, Ανδρέας Βουτσινάς, Ισίδωρος Σιδέρης, Γιάννης Ρήγας, Στέλιος Γούτης, Γιάννης Φλερύ, Κυριάκος Αργυρόπουλος, Πάνος Δεληνικόπουλος.

–     Σκηνογράφοι:

Γιάννης Κύρου, Σάββας Χαρατσίδης, Γιώργος Ανεμογιάννης, Κώστας Αρώνης, Γιάννης Πρώιος, Λέα Κούση, Πέτια Βασίλιεβα, Γιάννης Κατρανίτσας, Ολυμπία Σιδερίδου, Χρύσα Μάντακα, Χρήστος Μπρούφας, Νατάσα Ψάρρη, Stephen West, Κατερίνα Μηλιαρέση, Πένη Ντάνη, Σοφία Τσιριγώτη, Απόστολος Αποστολίδης & Svila Velichkova

–     Μουσικοσυνθέτες:

Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Χριστιανάκης, Θοδωρής Οικονόμου, Κώστας Βόμβολος, Λουκιανός Κηλαϊδόνης, Γιώργος Κατσαρός, Γιάννης Μπαρούτας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Τσαγκάρης, Γιούρι Στούπελ, Παύλος Μέτσιος, & Γιώργος Βασικαρίδης.

–     Χορογράφοι:

Ισίδωρος Σιδέρης, Αμάλια Μπένετ, Κώστας Γεράρδος, Γιάννης Φλερύ, Κατερίνα Αντωνιάδου, Αναστασία Θεοφανίδου, Ειρήνη Καλογηρά & Ιωάννα Δεμερτζίδου.

–     Μεταφραστές:

Κωστής Κολώτας, Πέτρος Μάρκαρης και Μαριάννα Κάλμπαρη.

–   Video Artists:

Στάθης Μήτσιος, Βασίλης Κεχαγιάς, Γιάννης Πειραλής, Θανάσης Τότσικας και Όλγα Σφέτσα.

history-image