Παραμύθια στο mixer
Κωνσταντίνου Ρήγου & Ξένιας Αηδονοπούλου
Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Χορογραφίες – Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος Μουσική – Στίχοι τραγουδιών: Γιώργος Βασικαρίδης Κοστούμια: Νατάσα Δημητρίου Video work: Βασίλης Κεχαγιάς Σύμβουλος σκηνοθεσίας: Ξένια Αηδονοπούλου Σύμβουλος χορογραφίας: Αμάλια Μπένετ Σκηνικά αντικείμενα: Νίκος Καλαϊτζίδης Φωτισμοί: Lime Light
Ηθοποιοί:

Ιωάννα Πηλιχού, Μαυρουδής Ανθρωπάκης, Θάνος Φερετζέλης, Έλλη Μερκούρη, Βασίλης Λιάκος, Μαριάννα Αβραμάκη, Αμάντα Καταρτζή.

Λίγα λόγια για το έργο

«Τα παραμύθια στο μίξερ» είναι μία σπαρταριστή κωμωδία για όλη την οικογένεια, μία παράσταση βασισμένη σε κλασσικά παραμύθια ανάποδα, όπου πρωταγωνιστούν κακές μητριές, πονηρές μάγισσες, ματαιόδοξες πριγκίπισσες, λύκοι, νάνοι, ιπποπόταμοι και κυνηγοί. Μόνο που η εξέλιξη αυτών των παραμυθιών απέχει πολύ απ’ το να χαρακτηριστεί «αναμενόμενη». Οι ήρωές μας σκοπεύουν να σας διηγηθούν τις ιστορίες τους με έναν τρόπο που δεν έχετε φανταστεί ποτέ, όπου κυριαρχεί η ανατροπή, η σάτιρα και το απροσδόκητο. Στο τέλος της παράστασης θα σας δοθεί η μοναδική ευκαιρία να καθορίσετε την τύχη των παραμυθιών, καθώς και να αποφασίσετε σε ποιου ήρωα το πλευρό να ταχθείτε.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Σε σημείωμά του για την παράσταση ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ρήγος αναφέρει:

«Είναι φορές που θυμάσαι κάποιες ιστορίες αλλά δεν μπορείς να ανακαλέσεις ορισμένες μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειές τους και τότε αποφασίζεις να αυτοσχεδιάσεις, να βάλεις κάτι δικό σου μέσα στη διήγηση. Άλλες πάλι φορές, επιλέγεις να πεις μια ιστορία λάθος, για να αποφύγεις κάτι δυσάρεστο, κάτι που δεν θέλεις ή δεν πρέπει να ειπωθεί.

Τα Παραμύθια στο Μίξερ είναι μια «λανθασμένη» αφήγηση άλλου τύπου, μια «λανθασμένη» αφήγηση ηθελημένη και προαποφασισμένη. Έξι ιστορίες θα αλλάξουν ριζικά και οι ήρωές τους θα μπερδευτούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα μικρό αλλά γοητευτικό χάος.

Πάνω σε μια χρυσή σκηνή, με φόντο μια τεράστια χρυσή κορνίζα (στοιχεία που παραπέμπουν στις κλασικές εικονογραφήσεις των παραμυθιών) οι ήρωες θα ξαναπούν την ιστορία τους με έναν εντελώς καινούριο τρόπο. Το βίντεο που προβάλλεται στην κορνίζα περιλαμβάνει εικόνες από την σύγχρονη και κλασική ζωγραφική. Μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται ένα επιπλέον σχόλιο πάνω σε κάθε παραμύθι, αλλά επιπρόσθετα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με μερικούς απ’ τους πιο σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες.

Η παράσταση ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία, το μουσικό θέατρο, το τσίρκο, το μιούζικαλ αλλά και την παντομίμα. Οι ηθοποιοί δανείζονται διαφορετικά στιλ ερμηνείας για τον κάθε ήρωα, σχολιάζοντάς τον ή δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη εκδοχή του. Έτσι η Κοκκινοσκουφίτσα δεν είναι, όπως τη θυμόμαστε, ιδιαίτερα χαριτωμένη μέσα στο κόκκινο σκουφί της, ούτε όμως και ο κακός Λύκος τόσο κακός. Η Χιονάτη εμφανίζεται στη σκηνή ως μια ζωντανή κούκλα ενώ η Σταχτοπούτα μας εκπλήσσει με τη στάση της απέναντι στον Πρίγκιπα… Αυτές και πολλές άλλες εκπλήξεις περιμένουν τα παιδιά και τους μεγάλους που θα παρακολουθήσουν τα Παραμύθια στο Μίξερ.

Απομένει, λοιπόν, ένα τελευταίο ερώτημα: Όλα αυτά γίνονται έτσι απλά, για το αστείο της υπόθεσης; Ε λοιπόν όχι, θα θέλαμε και κάτι παραπάνω. Θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι στα παραμύθια, όπως και στη ζωή, οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν την ιστορία τους, τα πιστεύω τους, τις παρέες και τους συντρόφους τους, ανεξάρτητα από το τι προκρίνει το κοινωνικό σύνολο και πάντα σύμφωνα με την δική τους ιδιοσυγκρασία και ανάγκη. Η παράσταση λοιπόν θα ήθελε να γίνει ένας ύμνος στην ελεύθερη βούληση. Έργο βαρύ, αλλά για όλους εμάς αληθινά επιθυμητό.»

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία – Χορογραφίες – Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
  • Μουσική – Στίχοι τραγουδιών: Γιώργος Βασικαρίδης
  • Κοστούμια: Νατάσα Δημητρίου
  • Video work: Βασίλης Κεχαγιάς
  • Σύμβουλος σκηνοθεσίας: Ξένια Αηδονοπούλου
  • Σύμβουλος χορογραφίας: Αμάλια Μπένετ
  • Σκηνικά αντικείμενα: Νίκος Καλαϊτζίδης
  • Φωτισμοί: Lime Light

 

 

Comments are closed.