Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει
Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Κυριάκος Αργυρόπουλος Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης Σκηνικά – Κοστούμια: Svila Velichkova Χορογραφίες: Κατερίνα Αντωνιάδου Ηχοληψία, projection : Δημήτρης Κοκολινάκης Επεξεργασία Video: Γιάννης Πειραλής Ραφή Κοστουμιών: Φούλη Βουτσά
Ηθοποιοί:

Απόλλων Δρικούδης, Νίκος Νικολαΐδης Βιβή Παντελίδου, Βασίλης Ισσόπουλος, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Λουκία Ορφανίδου

 

 

 

Λίγα λόγια για το έργο

«Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει . . .»,ένα θεατρικό έργο γραμμένο, μετά από ειδική παραγγελία του Νέου Θεάτρου, από το συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο, με πρωταγωνιστή το πιο γνωστό έλληνα  ήρωα της  παιδικής λογοτεχνίας ,  παρουσιάζει η Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα «Ολύμπιον» (Πλατεία Αριστοτέλους αίθουσα Φεστιβάλ Κιν/φου).

Ο Τριγωνοψαρούλης, το διαφορετικό ψάρι που όλοι αγαπούν, έδειξε στα παιδιά την αποδοχή του «άλλου» και το σεβασμό στο διαφορετικό μέσα από τα έξι βιβλία του.

Έρχεται τώρα – για πρώτη φορά – και στο θέατρο για να σχολιάσει τις «αξίες» σε αντιδιαστολή με την αξία της αληθινής ζωής, αναδεικνύοντας ως μεγαλύτερη αρετή την «ενσυναίσθηση», δηλαδή το να μπορεί ο ένας να μπαίνει στη θέση του άλλου και να τον κατανοεί.

Το έργο παρουσιάζεται με την τεχνική του «μαύρου θεάτρου», στη σκηνή δημιουργείται ένας μαγικός βυθός στον οποίο δρα ο Τριγωνοψαρούλης. Δέκα τραγούδια που συμπυκνώνουν τα νοήματα του έργου γράφτηκαν ειδικά για την παράσταση στην οποία τα παιδιά δε θα είναι παθητικοί θεατές αλλά συνεργάτες του Τριγωνοψαρούλη, ο οποίος επιστρέφει για να σώσει το βυθό.

Σημείωμα συγγραφέα

Είχα δηλώσει ότι με το έκτο βιβλίο, Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη, ολοκληρωνόταν η ιστορία του Τριγωνοψαρούλη και δεν θα έγραφα άλλη. Πέρασαν από τότε σχεδόν πέντε χρόνια, όταν το Νέο Θέατρο μου ζήτησε να μεταγράψω την ιστορία του ως θεατρικό. Ξεκίνησα να το κάνω αλλά ο ήρωάς μου επαναστάτησε εντός μου και διεκδίκησε μια νέα περιπέτειά του ώστε να αποκτήσει και πάλι τη δική του φωνή. Ήμουν σίγουρος πως  είχε λόγους που ήθελε να επιστρέψει … Ήθελε να ακουστεί η άποψή του σε όλους, παιδιά, μεγαλύτερα παιδιά αλλά και μεγάλους, για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ήθελε να σχολιάσει τα σημεία των καιρών, αυτά που μόνο οι ποιητές αντιλαμβάνονται έγκαιρα, όπως ο Μανόλης Αναγνωστάκης όταν το 1986 σημείωνε … Θα ‘ρθει ένας καιρός, που σε ζωολογικούς κήπους, σε τσίρκα και σε κέντρα παιδικής χαράς θα συντηρούνται σε ειδικούς στεγανούς κλωβούς, άνθρωποι – δείγματα μιας περασμένης εποχής, προς  ικανοποίησιν της περιεργείας του κοινού*

Ευχαριστώ το Νέο Θέατρο για την εμπιστοσύνη αλλά και για την υπομονή να περιμένει μέχρι την ολοκληρωτική επιστροφή του!

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

 

 

 

Comments are closed.