Τα γουρουνάκια κουμπαράδες

Ευγένιου Τριβιζά  «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες»

από την Παιδική – Νεανική Σκηνή

του «Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης»

στην αίθουσα «Ολύμπιον»

 

…κάτι θα γίνει! Θα τα καταφέρουμε! Θα τα βγάλουμε πέρα! Έχουμε ο ένας τον άλλο! Αυτό έχει σημασία! Είμαστε φίλοι! Κι η φιλία μας αυτή είναι πολυτιμότερη απ’ το καθετί! Απ’ όλα τα φλουριά και τις λίρες του κόσμου.

 

Το έργο του Ευγένιου Τριβιζά  «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες» θα παρουσιάσει η Παιδική – Νεανική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης, τη θεατρική περίοδο 2015 – 2016 στο Θέατρο  «Ολύμπιον» κάθε Κυριακή από 18 Οκτωβρίου και τις καθημερινές για σχολεία.

Παραστάσεις θα δοθούν και σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία και με οργανωτική υποστήριξη Δήμων και τοπικών πολιτιστικών φορέων.

 

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα,  μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, εικαστικά – κοστούμια Πένης Ντάνη, χορογραφίες Αναστασίας Θεοφανίδου, βοηθός σκηνοθέτη Ιωάννα – Μαρκέλα Χαλκιά.

Παίζουν οι ηθοποιοί : Ιωάννα Διαμαντίδου, Στέλιος Καλλιστράτης, Στέφανος Πίττας, Έλλη Σαρρή, Αθηνά Συκιώτη, Χρήστος Τσαβλίδης.

 

Διαβάζοντας τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά μπορείς να νιώσεις παιδί, ακόμα κι αν δεν είσαι. Με τις πρώτες αράδες έχεις σαλπάρει με το πλοίο του ουράνιου τόξου στην χώρα του μύθου και της φαντασίας. Συνταξιδεύεις με αχώριστους φίλους την περιπέτεια, το όνειρο, την αθωότητα. Γνωρίζεσαι με αξίες, ήθη και ιδανικά που αξίζει να μπολιάσεις μέσα σου για να πολεμήσεις τους δράκους της ζωής σου. Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι ένας πολυβραβευμένος σύγχρονος παραμυθάς, γνήσιος απόγονος του Αριστοφάνη και του Αισώπου, που επιμένει σε πείσμα των καιρών να σμιλεύει τις παιδικές ψυχές με διδάγματα των μύθων και τα ονείρατα των παραμυθιών. Τα βιβλία του, τρυφερές ασπίδες προστασίας για κάθε παιδική ψυχή, χρωματίζουν την ελπίδα μας για ένα ανθρώπινο, δικαιότερο και ειρηνικό κόσμο. Και είναι αλήθεια πως όταν μπορείς να εμπνέεις την ελπίδα, τότε η προσφορά σου είναι μεγαλειώδης.

 

Θέμα του έργου : «Ένας άπληστος συννεφολόγος που προβλέπει πότε θα βρέξει λίρες, ένας μυστηριώδης ξενοδόχος στο δάσος με τις μαύρες λεύκες, μια συμμορία πανούργων λύκων και δυο γουρουνάκια – κουμπαράδες που είναι αδελφικοί φίλοι, και που ο ένας γεμίζει και ο άλλος μένει αδειανός, είναι τα κύρια πρόσωπα του έργου που διαδραματίζεται στη μακρινή Κουμπαραδουάη, τη χώρα δηλαδή όπου ζούνε τα Γουρουνάκια-Κουμπαράδες και όπου δε βρέχει βροχοστάλες αλλά κάθε λογής νομίσματα.…»

Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ της Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Καθηγητής της Συγκριτικής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading της Αγγλίας.

Με τη λογοτεχνία έχει ασχοληθεί από τα παιδικά του χρόνια. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ολλανδικά, σουηδικά, κινέζικα, κορεάτικα, ουαλικά, ιαπωνικά και σε πολλές ακόμα γλώσσες. Στην Αγγλία και την Αμερική τα έργα του έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία.

Το βιβλίο του «Τα τρία μικρά λυκάκια» έχει κερδίσει τη δεύτερη θέση στη λίστα των αμερικανικών παιδικών best sellers και έχει περιληφθεί μαζί με τον Winnie the Pooh και τον Babar τον ελέφαντα στη συλλογή των δέκα εκ των καλυτέρων κλασσικών εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων όλων των εποχών του Heinemman.

Έχουν κυκλοφορήσει  στα γαλλικά το μυθιστόρημά του «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι» σε μετάφραση του Gilles Decorvet (Éditions du Jasmin), στα ιταλικά το βιβλίο του «Η τελευταία μαύρη γάτα» σε μετάφραση του Nicola Crocetti (Crocetti Editore) και σε επτά γλώσσες μια πανηγυρική τρισδιάστατη έκδοση του παραμυθιού «Τα τρία μικρά λυκάκια» (Egmont Books).

Το ευρωπαϊκό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Ένα χελιδόνι για την Ευρώπη», που γράφτηκε αρχικά μετά από ανάθεση του Υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την προηγούμενη ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διανεμήθηκε στα μέλη των αντιπροσωπειών των ευρωπαϊκών χωρών στην  Διάσκεψη Κορυφής στη Χαλκιδικη.

17.9.2015
 

Comments are closed.